New Forest Reis 2015

Forest Reis

Na een reis van ongeveer 15 uur kwamen we aan bij het Beaulieu Hotel. Dit zou ons thuis worden voor de dagen dat we de New Forest bezochten. Het hotel staat tussen de plaatsjes Lyndhurst en Beaulieu en wordt omringd door een prachtig stuk natuur. Tegenover het hotel is de Beaulieu Road Sale Yard. Dit is de plek waar in september, oktober en november de Beaulieu Road Sales worden gehouden. Hier worden onder andere de (hengst)veulens verkocht die enkele weken daarvoor uit het New Forest gebied zijn gehaald.

De omgeving van het hotel nodigde uit voor lange wandelingen. ‘s Ochtends voor het ontbijt en aan het eind van de middag waren voor ons de aangewezen momenten om de wandelschoenen aan te trekken en met een fotocamera in de aanslag nog even rond het hotel te gaan lopen. We werden meestal begroet door een koppeltje pony’s die zich maar weinig aantrokken van onze aanwezigheid. En het moet gezegd: de wilde pony’s zagen er erg goed uit en een aantal zal ook zeker bij ons op de keuring niet hebben misstaan.

Forest Reis

Historie en toekomst

Tijdens onze tour nam Suzanne Kempe ( van de Bullhill & Rodlease fokkerij) ons een ochtend mee door het gebied. Ze bracht ons naar het prachtige Hatchet Pond, waar een aantal pony’s langs de kant van het water stonden te grazen. Daarna reden we naar een voormalig vliegveld, dat nu vooral dienst deed als ontmoetingsplaats voor de modelvliegclub.

‘s Avonds kwam Suzanne een presentatie geven over de New Forest Pony en het gebruik daarvan. Ze vertelde over het fokprogramma dat inmiddels in werking was getreden, om de bloedlijnen zo veel mogelijk te spreiden. In plaats van 200 hengsten die gedurende het hele jaar de merries mochten dekken, werden dit jaar en vorig jaar slechts 10 vooraf geselecteerde hengsten in het gebied losgelaten voor een periode van ongeveer 5 weken. Dit was niet alleen goed voor de controle op bloedspreiding, maar het hield ook het aantal veulens dat geboren werd laag. Verstandig, want de crisis zorgde er ook in Engeland voor dat er minder pony’s verkocht werden. Suzanne liet ook ruimte over voor vragen en we schroomden niet om die te stellen. Zo was er de vraag of ze zich in Engeland zorgen maakten over de toekomst, aangezien het grootste deel van de fokkers al aardig op leeftijd begon te raken. Maar Suzanne was daarover vrij positief. Zo vertelde ze dat een aantal jonge fokkers actief aan de weg timmeren om hun naam te vestigen. Het duurt alleen aardig wat jaren om je portfolio aan te vullen in de ponyfokkerij. Op de vraag waarom de pony’s op de keuringen vaak aan de dikke kant waren antwoordde ze dat dat een gebruik was bij de juryleden. Met oog op de gezondheid van de pony’s was een dikke pony zeker niet wenselijk, maar de meeste juryleden willen van oudsher graag een wat vollere pony zien en dat verbloemt ook gelijk de wat minder sterke punten van de pony. Ze zijn zich er binnen het Engelse stamboek wel van bewust en er wordt aan gewerkt. Er werden zelfs fit-wedstrijden georganiseerd voor de pony in de beste conditie.

Forest Reis

Stud Visits

Tijdens de tour werden we vriendelijk ontvangen op de Farriers Stud door Shirley Young. Samen met haar man Simon runt ze deze hengstenhouderij in het noorden van het New Forest gebied. En met succes. Twee van de kampioenshengsten staan bij Simon en Shirley op stal. De schimmel Farriers Fingerprint en zijn donkerbruine zoon Hanmer Wizzard.

Farriers Fingerprint
Farriers Fingerprint
Hanmer Wizard
Hanmer Wizard

Beide hengsten werden aan ons gepresenteerd aan de hand en aan de longeerlijn. Hoewel ze in de beweging weinig ruimte hadden, toonden ze wel kracht en waren ze in type en karakter twee hele interessante hengsten. Vooral dat karakter viel op. Ze waren onbeschrijfelijk braaf. Ook werden enkele nakomelingen van Fingerprint en een volle broer van Hanmer Wizzard nog even voor ons in de bak losgelaten. De een met wat meer ruimte in de beweging dan de ander. Maar, zo vertelde Shirley, de New Forest pony hoort ook helemaal niet zo ruim te bewegen. Ze hebben hun manier van bewegen nodig om door het gebied te kunnen komen.

Ook bezochten we de Wayland Stud. De bij ons ook wel bekende hengsten Wayland Cranberry en Wayland Loganberry (die dit jaar helaas is overleden ten gevolge van een ongeluk) komen hier vandaan en tot onze grote vreugde werd Cranberry zowel aan de hand als onder het zadel gepresenteerd.

Wayland Cranberry & Owner Mary Bryant
Wayland Cranberry & Owner Mary Bryant

Met zijn 23 jaar was hij nog steeds the ‘man of the house’. Mary Bryant, eigenaresse van de Wayland Stud, vertelde bij elke pony die werd gepresenteerd over de afstamming en resultaten van de pony’s. De ene na de andere pony werd voor ons opgesteld en werd daarna nog een rondje aan de hand getoond in stap en in draf. We waren allemaal onder de indruk van de kwaliteit van de pony’s en we konden er nog eens fijn over napraten onder het genot van een heerlijke ‘Cream Tea’ (thee met scones) en andere lekkernijen die Mary en de anderen van de Wayland Stud voor ons hadden geregeld. Genieten met een hoofdletter G.

Cream Tea!
Cream Tea!

New Forest Show

Groot, groter, grootst is wel een prima beschrijving voor de New Forest Show. Je kan het bijna zo gek niet bedenken of het is te vinden op de New Forest Show. Niet alleen was er een grote hoeveelheid aan standjes waar je de meest uiteenlopende spullen kon kopen, ook was er overal wel een wedstrijd aan verbonden. De mooiste koe, het beste konijn, de grootste prei, de snelste eend of het mooiste en meest gelijke setje aardappels. Maar bovenal is de New Forest Show ook een fantastische gelegenheid voor elke paardenliefhebber. Er zijn demonstraties en wedstrijden in het springen, dressuur en de aangespannen sport en daarnaast zijn er nog de keuringen voor verschillende rassen. Waaronder dus ook de New Foresters.

Forest Reis
Forest Reis

Het keuren van de pony’s gaat in Engeland wel wat anders dan in Nederland. Vergeet de pony’s in keuringsconditie en de sportmannen en -vrouwen die onze pony’s voorbrengen. Dat gebeurt in Engeland niet. Dat is ook niet nodig. De pony’s komen allemaal tegelijk de ring in en mogen samen een rondje stappen en een stukje draven. Dan worden ze in eerste kwaliteitsvolgorde opgesteld. Daarna worden ze op volgorde naar voren geroepen en voor de jury neergezet. Deze man of vrouw loopt een rondje om de pony heen en dan mag de pony van de jury af stappen, omdraaien en langs de jury terug draven naar zijn/haar plekje in de opstelling. Als iedereen is geweest wordt de definitieve plaatsing bepaald. De jury let hierbij vooral op exterieur, correcte manier van bewegen en bovenal: karakter. Een pony die zich niet kan gedragen wordt sowieso achteraan geplaatst. En als het bewuste dier er helemaal een potje van maakt kunnen pony en voorbrenger de baan verlaten. Dit laatste gebeurde met een hengst die los kwam.

Forest Reis

Gelukkig zijn de Foresters in Engeland over het algemeen ontzettend braaf. Nu was er niks aan de hand, maar het had ook anders af kunnen lopen.

Het was een zeer geslaagde reis! We hebben genoten en nu al besloten: dit was zeker niet onze laatste trip naar The New Forest!

(Kleine verzameling van de foto’s die we hebben gemaakt (84 foto’s)):

Deze diashow vereist JavaScript.